Начало За Забава Събития Димитровград гостува със специалитети на Празници на виното Асеновград 2018

Димитровград гостува със специалитети на Празници на виното Асеновград 2018

2928

С празнично шествие ще започне Празникът на виното (31 януари) в Асеновград. Денят ще продължи с ритуала „Вино от чешма“ и много музика и танци. Кулминацията ще бъде вечерта при награждаването на топ майсторите на домашно вино и тези на станимашките сармички (б.ред. условията за участие в кулинарната надпревара четете по-долу).

Ето и пълната програма на Винария 2018 с включените към нея съпътстващи събития:

29 януари, понеделник

  • 17:30 ч. Награждаване на победителите от Петия национален поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта” – Градската библиотека

30 януари, вторник

  • 16:30 ч. Конкурс „Най-вкусните станимашки сармички” – участниците предоставят сармичките за дегустация

31 януари, сряда

  • 12:00 ч. Празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса от паметника на Аристи Чорбаджака (на ул. Шести септември“) до църквата „Света Богородица Благовещение” – Рибната
  • 12:30 ч. Ритуал „Вино от чешма” – пред църквата „Света Богородица Благовещение” – Рибната. Шествие до площад „Акад. Н. Хайтов”
  • 13:00 ч. Празник на виното с участието на актьора Ненчо Балабанов, оркестър „Колорит”, ТФ „Етноритъм” и „Юнашкия тиган” на майстор Ангел Ангелов. Дегустация на станимашки вина на „Винзавод” АД, винарска изба „Дядо Пламен” и на специалитети от Асеновград и селата. Гостува побратименият град Димитровград, Сърбия с техни специалитети.
  • 14:00 ч. Награждаване на победителите в XXVI конкурс „Най-добро домашно вино – реколта 2017 г.” и в VI кулинарен конкурс „Най- вкусните станимашки сармички” – площад „Акад. Николай Хайтов”

1 февруари, четвъртък

  • 10:00 ч. Традиционни пехливански борби по случай деня на винарите и лозарите Трифоновден – местността „Свети Трифон”

В Конкурс за най-вкусни станимашки сармички може да участва всеки, който има отношение към традиционната местна кухня. Ще търсят най-вкусните, най-мъничките и най-естетично поднесени сармички, а също и най-интересно разказана рецепта.

Съгласно регламента, кандидатите участват със сармички, приготвени с половин килограм кайма, в подходящ за представяне съд, аранжирани по лична преценка. Записването за конкурса става на телефон +359-331-62-161. Сармичките трябва да бъдат представени за дегустация от 15:30 до 16:30 ч. на 30 януари, вторник, в ресторант „Асеновец”. Награждаването на победителите ще се проведе на следващия ден от 14:00 ч. на площад „Акад. Николай Хайтов”.

Участниците ще се състезават в 2 категории – лозови и зелеви сармички. Наградите за зелеви сарми са 50 лв. за първото място, 40 лв. за второто и 30 лв. за третото място. Предвидени са и две поощрителни награди по 20 лв. За майстор на лозовите сарми ще бъде избран само един и той ще получи 40 лв. Вложените продукти обаче ще бъдат заплатени на всички участници.