Начало Новини † Днес почитаме Свети Трифон

† Днес почитаме Свети Трифон

2081

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан или Деня на лозаря – традиционен български народен празник в чест на Свети Трифон.

Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Празникът се среща още като Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

През този ден се зарязват лозята и това подсказва за настъпващата пролет. Зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята. Всеки от стопаните изрязва по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото, където е отрязал с вино. По този начиннапомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод, за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино.

Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, със светената вода наръсват лозето, за да го предпазят от болести. След това всички се събират и избират “царя на лозята”.

В църковния календар Св. Трифон е известен с това, че излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Родителите му били дълбоко вярващи хора и израсъл в такъв дом, той бил закърмен с христовата вяра и още от дете измолвал от Бог чудеса. След като излекувал дъщерята на императора Трифон получил най-голямата награда, добротата на императора към християните.

По-късно когато отново започнала гонитбата на християните Трифон бил заловен и измъчван, за да се откаже от вярата си, но въпреки всички мъки на които бил подложен, той устоял на обичта си към Бога. С последните си думи преди да издъхне, той се обърнал на изток и благодарил на Бог, че бил удостоен с мъченически венец, както и неговия син и издъхнал.