Начало Новини Тъмната страна на заповедите: Ролята на частицата „НЕ“

Тъмната страна на заповедите: Ролята на частицата „НЕ“

1676

Отдавна е известен този факт е, че частицата „не“ се игнорира от подсъзнанието, но този метод или съзнателно или несъзнателно е бил използван в писането на някои от заповедите (може да се е проявила и Тъмната страна) в този вид, в който вече ги знаем.

„Не убивай“

Какви мисли ви идват на ум? Какви чувства? Ние говорим за убийство все пак. И всеки път, когато ни се напомня тази заповед, ние мислим за убийство.

Човек живее в мир, никога не е мислил за никакви убийства, а се появява някакъв проповедник, и започва да му набива в главата – не убивай, не убивай… напомня му за убийство, и изглежда че го подтиква към размишления за нещо, за което не си е и помислял… И защо ми казват това? Да не би да се готвя да убия някого?

„Не прелюбодействай“

Пак същото. Не мислете за разврат, не мислете за изневяра,  не мислете за секс… Не мислете! Получавали ви се? Не, колокто повече го повтаряте, толкова повече ще мислите по тази тема (НЛП казва, че за да се отървете от натрапчивите мисли просто превключете вниманието си към друга тема, а зациклянето върху негативния образ само го укрепва).

„Не кради“

Това е много интересно. Това е просто бич за човечеството. Защото хората не могат да разберат какво е кражба, и какво не е. Ако това „като че ли е ничие“, на никого, откраднали ли са го или не?

„Не лъжесвидетелствай против ближния си“

Отново намек за клевета. Появява се такова чувство, като че ли някой ме укорява, че вече клеветя …

„Не пожелавай жената на ближния си, не пожелавай дома на ближния си, нито нивата му, нито роба му, нито робинята му, нито вола му, нито магарето, нито нещо, което е на ближния“

Колко интересно! Колко неща не бива да се пожелават!

Може да ме сметнете за перверзник, но защо е направен такъв подробен списък на онова, което не може да се желае?

И всичко това не се е случило без влиянието на тъмните сили, които са ни направили солиден списък за размишления. Не прави това, не прави онова! Защото ще умреш …

Това програмиране (НЛП) – седи си и не скачай, че ако, не дай Боже, направиш нещо погрешно, веднага те застига наказание.

Само негативизъм от всички страни, навсякъде депресия. На нас ни казват какво да не правим, но не ни казват какво Да правим, а разни проповедници се конкурират в съставянето на правила на основата на негативизма. Спомнете си „светата“ инквизиция, където са се вихрили до насита!

А как тези заповеди изглеждат според учението на Светлината?

Живей в мир, вместо Не убивай.

Какви асоциации предизвиква у вас? Мир. И всичко, което е свързано с това, любов и гълъби, и така нататък…

Трябва да сте уникален човек, за да не не разберете, че тази заповед означава, че вие не бива да убивате. Но не се споменава натрапчиво, говори се  за мир …

Живей в семейството си, вместо не прелюбодействай.

Тук виждаме, че става дума за семейството – обичайте семейството си.

Използвай своето, вместо Не кради.

Тук вече не възниква недоумение за нещо, което лежи на пътя, защото използвате своето, защото това не е  ваше.

Обичай или уважавай ближния си, вместо Не лъжесвидетелствай.

Също така е ясно, че ако уважавате хората, няма да ви хрумне мисълта да ги клеветите.

И най-накрая, пожелавай на хората това, което сам на себе си желаеш.

Никакво сплашване.

Намисляйте си желанията правилно! Пожелавайте си – не да се отървете от нещо, а да получите нещо.

Например. Искам да имам добро здраве!