Начало Новини Криминална хроника Помагачите за отвличането на Златков отговаряли за колите и СИМ картите

Помагачите за отвличането на Златков отговаряли за колите и СИМ картите

2588
Адриан Златков
Адриан Златков

Оставиха в ареста четиримата задържани за отвличането на Адриан Златков – Ивайло Борисов-Ториното, Мартин Марков, Георги Джамбазов и Здравка Стефанова.

Той беше похитен на 30 август миналата година и върнат на 11 септември. Около пет месеца по-късно стана ясно, че има четирима задържани, но не като организатори, извършители или поръчители на неговото похищение, а като помагачи. Все още няма други обвинени като извършители.

Тяхната роля е свързана с две от колите, с които е извършено отвличането. Марките на автомобилите са установени от свидетелски показания, както и чрез записи от камери.

Ториното и Марков осигурили коли с марки “Опел” и “Шкода” на похитителите. Останалите двама обвиняеми имали отношение към СИМ картите, с които се е поддържала връзката между тях и бащата.

Ивайло Борисов-Ториното
Ивайло Борисов-Ториното

В разследването са се включили и от Сърбия, тъй като картите, използвани при искането на откупа, са именно от сръбски мобилни оператори. През тях протичала комуникацията за откупа с бащата на Адриан.

Сръбските власти предоставили на българските си колеги данни за датите и часа, на които са били активирани картите. Според тяхната информация на 8 август Георги Джамбазов е бил в Сърбия. Той е бил в Димитровград в магазин за мобилни телефони, като част от SIM картите са активирани на този ден в Димитровград. Останалите карти били активирани на 6 септември. По това време в Пирот е била Здравка Стефанова. Свидетелка казва, че е заредила SIM карти на българка и я разпознала.

Има показания на двама свидетели, които твърдят, че малко преди покушението са затъмнили стъклата на колата, докарана от Ториното. Марката съвпадала с автомобила, с който е отвлечен Златков. Според защитата доказателства за това няма. Самите обвиняеми твърдо отричат да са помагали в отвличането.

Ако бъдат осъдени, четиримата може да получат присъди от 7 до 12 години лишаване от свобода.

Борисов е съпричастен към отвличането, макар и доказателствата срещу него да са оскъдни и косвени. Същото се отнася и по отношение на другите трима задържани като помагачи.

Адвокатите на четиримата обвиняеми определиха това като абсолютен прецедент.

Според прокуратурата в деня на предаване на откупа автомобилът на Стефанова и Джамбазов е бил засечен в района на магистрала “Тракия” близо до мястото, където е извършено предаването на парите.