Начало Новини Здраве Пазете се от китайския чесън

Пазете се от китайския чесън

2799

Той е бял, чист и почти съвършен. Добре опакован е и има превъзходен търговски вид. В момента, в който го видите, първото нещо, което ви идва на ум е, че щом изглежда по този начин, значи някой се е погрижил за него – гледал го е, поливал го е и го е почистил. Това със сигурност е така, но грижите за китайския чесън са малко по-особени.

Голямата част от чесъна, който се продава по света и у нас, идва от Китай. Има хора, които си мислят, че този чесън е български, но това съвсем не е така. Освен това, не бива да се доверявате на етикетите, на които пише, че чесънът е биологичен, и е внос от Китай.

Защо това трябва да ви плаши?

Защото китайският чесън се избелва! В него се впръскват химикали, за да се спре покълването, за да стане по-бял, и да се унищожат насекомите. Освен това, този чесън се отглежда в замърсена почва, а и водата, с която се полива не е от най-чистите.

Китайският чесън е силно опушен с метил бромид – много токсично вещество, което се използва, за да се унищожат насекомите и другите вредители. Това може да доведе до много сериозен здравен проблем. Този химикал може да увреди дихателните органи и централната нервна система, и дори може да доведе до смърт.

Други опасни съединения в китайския чесън са оловни и сулфатни съединения. Те се използват, за да не се разваля чесъна, и дълго време да има онзи добър търговски вид, заради който хората ще купуват повече от него. Заради всичкото това вредно третиране, и заради единият добър външен вид, се губи най-полезното вещество на чесъна – алицин.

Ето как можете да забележите разликата между чесъна, който е китайски и българския чесън: родният чесън е по-дребен, покълва и не е съвършено бял.

Българският чесън е по-тежък от китайския и има много по-добър, истински вкус и аромат.