Начало Новини Километър и половина височина на небостъргач в залива на Токио

Километър и половина височина на небостъргач в залива на Токио

1636

Според доклад на Световната здравна организация през 2014 год. 54% от населението на планетата е било съсредоточено в градовете, в сравнение с 34%-те процента през 1960. Броят на хората в градовете продължава да расте. Тази запазваща се тенденция, заедно с покачващото се морско равнище, вследствие на глобалното затопляне, заплашва да направи някои от най-големите световни мегаполиси уязвими на пренаселване и тежки наводнения.

В Япония властите решиха да стартират инициативата “Next Tokyo”, в рамките на която архитектите трябва да създадат футуристичен мегаград, съобразен с климатичните промени през 2045 година. Кон Педерсен и Лесли Робъртсън обединяват сили, за да представят визията си за новия град в токийския залив.

Дизайнът им включва елементи, които трябва да подобрят готовността на залива да се справи с природни бедствия, като земетресения и урагани, както и извисяваща се на километър и половина жилищна кула и район, подходящ за обществен транспорт. Предвидени са и шестоъгълни структури във водата с ширина от 150 до 1 500 метра, които трябва да намалят до минимум ефекта на вълните в залива, като в същото време позволят на корабите лесен достъп до и извън натовареното пристанище. Някои от структурите ще бъдат предварително напълнени с вода, позволявайки достъп до острови, използвани като обществени пристанища и площи за градско земеделие. Солена вода от залива ще служи за отглеждане на водорасли – източник на възобновяемо и екологично гориво. Един от компонентите на плана, който привлича най-голямо внимание е високият километър и половина небостъргач. Кулата Sky Mile ще е два пъти по-висока от Бурдж Халифа – най-високата сграда в момента. Огромната жилищната структура ще приюти 55 000 души и ще включва още търговски центрове, ресторанти, хотели, фитнес зали, библиотеки и болници.

До шестоъгълния дизайн на сградата се е стигнало след проведени тестове, които доказали, че аеродинамиката на тази форма води до най-добри ветроустойчиви резултати. Едно от основните притеснения на архитектите е било изпомпването и доставката на вода на височина километър и половина в небето. Те се справили с проблема като проектирали фасада в състояние да събира, обработва и съхранява вода на различни нива в кулата, разчитайки на гравитацията за разпределението й.

Предстaвители на “Next Tokyo” вярват, че стойността на новите крайбрежни имоти в токийския залив, ще помогне за финансиране на конструкцията, в случай че предложението бъде одобрено.