Мистерията на символа @ в български превод от 1345 година

    2293

    Маймунското “а” символизира интернет ерата, той е от съществено значение за изпращането на имейли и за социалните мрежи. Но едва ли много хора са запознати с произхода му.

    Кльомбата някога е била слабо познат символ, известен само на деловодителите. Този факт се променя, благодарение на Рей Томлинсън, смятан за откривател на електронната поща.

    През 1971 той поставил символа между потребителското име и адреса докато се опитвал да изпрати съобщение между два компютъра. Томлинсън избрал @, защото по онова време той рядко се използвал в света на компютрите и не би предизвикал объркване сред ранните операционни системи и програми.

    Маймунското “а” се появи върху пишещите машини преди края на 19-ти век и обозначава умножението на броя предмети по цената им. По онова време това било единственото му значение.

    По-късно се появява и върху компютърните клавиатури.

    Причината е, че кльомбата в основата се е смятана за бизнес символ и се използва в бизнес средите.

    През 2000 година италианският академик Джорджио Стабиле открива, че различните държави са дали различно наименование на символа @. Турците го наричат “роза”, норвежците “свинска опашка”, гърците “пате”, а унгарците – “червей”.

    На френски, испански и португалски символът е известен като arobase или arroba – единица за тегло и стойност. Италианското наименование на символа е амфора, по подобие на древните съдове за съхранение.

    Стабиле открил писмо, изпратено от Севиля до Рим през 1536 година, в което се обсъждало пристигането в Испания на три кораба от Новия свят. В писмото била описана продажбата на една амфора пълна с вино, но името на съда било заменено със символа @ за по-кратко. Стабиле заключил, че кльомбата е средновековен способ за стенографиране на различни мерни единици в Южна Европа.

    Испанският журналист Хорхе Романс открил доказателства дори за по-ранна употреба на символа. “Спомням си, че попаднах на него като студент по история в Университета в Сарагоса, открих го в митнически документи между Арагон и Кастиля през 15-ти век. Означаваше ‘arroba’ – мерна единица за тегло – в този случай една arroba пшеница.”

    Още по-ранни свидетелства подсказват религиозната употреба на символа @. Той се появява в български превод на гръцки хроники от 1345 година. Съхранявани днес в Апостолическата библиотека на Ватиката, хрониките се отличават с употребата на символа @ вместо буквата “А” в думата “Амин”. Защо кльомбата е била използвана в този контекст остава мистерия и до днес.

    Важното е, че когато Томлинсън изпратил първото съобщение до tomlinson@bbn.tenexa, той едва ли е осъзнавал как това ще промени хода на събитията.