Начало Новини Малдивите – място за ценители

Малдивите – място за ценители

1778

      Ithaa Undersea Restaurant е първият в света подводен ресторант, който отваря врати през април 2005 година. През 2014 г. той е обявен за най-красивия ресторант в света от The New York Daily News. Ресторантът, който се намира на дълбочина 5 метра под водата на Индийския океан, е част от луксозния хотелски комплекс Conrad Maldives Rangali Island на остров Рангали, част от Малдивите. Разполага само с 14 места и е построен така, че предлага на своите посетители почти пълна (270 градусова) панорамна гледка към кораловия риф.

      Изпълнител на проекта е фирмата MJ Murphy Ltd, чието седалище се намира в Нова Зеландия. Проектът, чието име е “Ithaa” (което означава “перла”), е носител на множество награди в сферата на архитектурата и дизайна. Той предлага изживяване, което се различава коренно от досегашните забавления, предлагащи поглед към подводния свят – например разходки върху лодка с прозрачно дъно или почивка в къща със стъклен под. Тук обаче става дума за обект, който се намира под морското равнище.

Целият ресторант е изграден от стъкло (без неговия под), стомана и акрилни плоскости, запечатани една за друга с помощта на силикон. Тежестта на конструкцията върху сушата е над 175 тона. Според изпълнителите на проекта кораловите рифове около мястото, където е разположен ресторантът, ще изиграят ролята на сигурна защита в случай на цунами например.  До ресторанта се достига по специална извита стълба, която постепенно спуска посетителите към вътрешността на обекта. Тя е с размери 9 х 5 метра.

      Ithaa Undersea Restaurant е един от седемте най – скъпи ресторанта в света. Цените за обяд или вечеря в ресторанта започват от 120 долара като акцент се поставя на съвременната фюжън кухня. В него могат да се опитат специфични за Малдивите специалитети, като менюто е повлияно от западната и азиатската кухня. Шест-степенното меню (на цена от около 320 долара) предлага ястия като карпачо от малдивски омари и хайвер от рифова риба до говежди стек от Black Angus.

Ithaa Undersea Restaurant е не просто ресторант под водата, то е Място за ценители!…