Начало Новини Европейски ден на шоколада

Европейски ден на шоколада

1515

На 7 юли отбелязваме Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Ацтеките са първите хора в света, които произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го “храна на боговете”.

Думата “какао” идва от техния език, а испанците я възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждали какаовото дърво и то било свещено за тях, защото вярвали, че е подарък от бог Кетцалокоатъл. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, но и за платежно средство.

От какаото се приготвяло и местно люто питие с много подправки, което нямало нищо общо с вкуса на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и черен пипер. Първоначално какаовите продукти, основно напитки, не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.

Първото шоколадово блокче е направено през 1842 г. от Джон Кедбъри, на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария Даниел Петер добавил кондензирано мляко към шоколада и така създал продукта, познат днес като млечен шоколад.

Любопитен факт е, че човек изяжда през живота си средно около 10 хил. блокчета шоколад.