Начало Новини Благотворителност Дърво на надежда за България засадиха на „Семе българско“

Дърво на надежда за България засадиха на „Семе българско“

1934

Емоционален и много вълнуващ беше вторият фестивален ден на „Семе българско“. Гостите станаха част от многото инициативи, бяха завладени от празничното настроение и се запознаха и с малката Пресияна – детето, което се появи на бял свят, чрез ин витро процедура, реализирана, благодарение на средствата от благотворителния базар на предходен фестивал.

Официалният гост на откриването бе основателят на “Движение за национална кауза” (ДНК) Андрей Арнаудов от “Сблъсък” и “Фермата”, които сподели с присъстващите целите на организацията и регламента за участие в кампанията ѝ. „В нея може да участва всяка двойка, чието дете е заченато през 2016 г. Бъдещите или настоящи родители се записват, като публикуват във фейсбук страницата на ДНК селфи с положителен тест за бременностснимка от видеозон или на вече роденото бебе, с хаштаг  #pravimgozabg. Така не само дават добър пример, но и помагат на други двойки да станат родители“.

Той обяви, че за всяка споделена бременност, ДНК ще дари средства на Фондация „Искам бебе“ за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България. Записването за участие в кампанията е до 1 май 2017 г.

Андрей Арнаудов връчи сертификат за особен принос в съхранението на българското ДНК и признание за постигнатите резултати на кмета на град Севлиево д-р Иван Иванов и на инициатора на „Семе българско“ Ивелина Елмазова. Той даде висока оценка за постигнатите резултати чрез редицата инициативи, организирани с цел продължение на българския род.

Кметът на Севлиево съобщи, че от общинската програма за финансиране на двойки с репродуктивни смущения вече има родени дечица: „Най-доброто от нашите инициативи е това, че те дават своя резултат. Вече имаме няколко деца, които са дошли на този свят, благодарение на нашите усилия“.

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов, водещият Андрей Арнаудов и ин витро заченати деца засадиха дръвче в парк „Казармите“, като по този начин материализираха надеждата, че българското ще пребъде в поколенията. Присъстващите станаха част от новата инициатива на фестивала „И за да пребъде България“. Идеята бе подкрепена от редица родолюбиви българи от цялата страна, които изпратиха шепа пръст от своите родни места, за да бъде поставена в съответната географска област на макета на картата на България.

Специално място на фестивала беше отредено на базара „Шанс за бебе“. И тази година там бяха изложени сувенири, изработени от севлиевски деца, а събраните средства от продажбата им ще се дарят на фондация „Искам бебе“, за подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми.

Празничният ден продължи със завладяващи музикални изпълнения на Николина Чакърдъкова, които събраха хиляди почитатели на народната музика и българските традиции.