Начало Новини България Българска военна светиня засия край Цариброд

Българска военна светиня засия край Цариброд

1474

Паметникът-костница „Нешков връх“ край Цариброд отново засия, благодарение на финансовата помощ на българската държава.

Точно в навечерието на празника на община Цариброд – 21 септември, мемориалният комплекс бе осветен и се виждаше от всички краища на пограничния регион.

„Ние дължим тази светлина на предците си. С подвига си да съберат на едно място костите на загиналите от войната през 1885 г. и да признаят, че това е била една братоубийствена война, те ни казаха ясно: Никога вече българи и сърби по този път. Те осветиха пътя ни занапред, за да превърнем днес този паметник в място на помирение между българи и сърби“, заяви по време на откриването на обновения комплекс българският посланик Радко Влайков.

Кметът на Цариброд Владица Димитров заяви в обръщението си, че това е важен исторически момент за цялата община. Дълги години се е говорило за необходимостта от обновяване на комплекса, но едва сега се реализира нещо конкретно. Той изрази гордост от факта, че първата стъпка в тази посока е направена заедно с България. Паметникът-костница „Нешков връх“ е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия.

В него почиват костите на загиналите българи и сръбски воини във войната от 1885 г.

Източник: бюлетин “Българите на Балканите и по света“, 2020, бр. 10