Начало Новини Политика Сърбия ще финансира медии на български за малцинството ни

Сърбия ще финансира медии на български за малцинството ни

2065

Сърбия е готова да инвестира повече в медии на български език за малцинството ни там. Това стана ясно след среща между президента Румен Радев и колегата му Александър Вучич. Сръбският президент е на официално посещение у нас.

Как да се подобри живота на българското малцинство в Сърбия е било сред темите на разговора между двамата президенти. Радев оцени високо направеното от сръбската държава в последните години, но призова за повече инвестиции в регионите с българско малцинство.

Сърбия е готова говори за проблемите на Босилеград и Димитровград, да търси решения, с които да се промотира допълнително българският език, да бъдат финансирани медиите на български, декларира Вучич.

Прогресът в тази насока ще е и стълб на разширяване на сътрудничеството и по един от критериите за ЕС, обясни Радев. Според него 2025 е постижима цел за членство на Сърбия в ЕС.

1,031 ученици учат български език в Сърбия, каза Вучич. Напълно сме готови да говорим за всичко, което ще помогне на българското малцинство, допълни той.

Радев е получил покана от сръбския си колега за официално посещение на 8 април и тогава двамата ще посетят заедно районите с българско малцинство.

Вучич подкрепи призива на Радев България и Сърбия да търсят помирение и да оставят всички проблеми в миналото. Да оставим окончателно всичко зад гърба си и да гледаме към бъдещето, защото сме приятелски и братски народи, а българското малцинство да се чувства като у дома си в Сърбия, каза той.

Сърбия ще приключи своята част от магистралата до границата с България и ще електрифицира жп линията Ниш-Димитровград, стана ясно след срещата между Радев и Вучич. Започва работа и по интерконектора и газопровода.

Важни са ГКПП-ата – както отварянето на нови, така и усъвършенстване на съществуващите, за да има по-голяма оперативност и пропускливост, призова Радев.

България подкрепя усилията на Сърбия и особено отвореността и готовността ѝ за диалог с всички страни от региона, каза още Радев. И оцени високо диалога между Белград и Прищина. Той няма алтернатива, трябва да се търси мирно решение на всички проблеми, каза Радев в отговор на въпрос за Косово и Метохия.

Искаме да постигнем компромис Косово и Метохия, но е важно отношението и на другата страна, каза Вучич. Той определи този проблем като най-трудната пречка на Сърбия по пътя към ЕС.

Диалогът ще бъде продължен, ще търсим компромис и ще се опитаме да дадем всичко от себе си. Не за да получим всичко, а и едната, и другата страна да бъдат удовлетворени, за да стигнем до общо решение, каза сръбският президент. Ако това не е възможно – краят на света няма да настъпи, освен че за вбъдеще доста ще изгубим – и ние, и албанците. Затова вярвам в компромиса и се надявам да бъде постигнат, каза Вучич. И отправи молба не само да се слуша, но и да чуе това, което Сърбия казва.