† Днес почитаме Свети Антоний Велики

  2371

  На 17 януари празнуваме Антоновден, почита се паметта на Свети Антоний. На този ден празнуват имен ден Антон и Антония, Тони, Тончо, Дончо, Донка, Антоанета и Андон.

  Свети Антоний Велики бил роден в богато семейство, но като младеж останал сирак. Вместо да продължи занаята на баща си, който му оставил доста пари, свети Антоний раздал всичко, което имал, на бедните.

  След това той се усамотил в една пещера. В пещерата свети Антоний бил нападнат от хищници, но от небето се разляла светлина, която премахнала многобройните му рани.

  От небето се чул глас, който казал на свети Антоний, че ще стане известен по целия свят. Тогава свети Антоний се зазидал в стара къща, където живял сам десетки години.

  ой починал на 17 януари, затова на този ден се почита паметта му. Свети Антоний наистина станал известен със способността си да лекува неизлечимо болните, след като излязъл от зазидания си дом.

  Тъй като светецът е известен с лечителската си дарба, този ден се свързва с болестите и по-точно с различниритуали за предпазване от тях. Едно време са се правили питки на този ден, които са се мазали с мед и са се давали на децата.

  И досега в някои райони на България този обичай се спазва, за да са здрави децата, а и възрастните. Тъй като свети Антоний се смята за защитник на българите от чума, на този ден задължително се правела питка, която не се дарявала на никого и никой не хапвал от нея.

  Тя се оставяла, за да се нахрани с нея чумата и да не закача никого от семейството. Тъй като от суеверие хората не са изричали думата „чума”, тя била известна като „леля”.

  На Антоновден много неща са забранени, именно за да не се разгневи чумата. На жените е било забранено да предат, да тъкат и да плетат, както и да варят боб.