Начало Новини Политика Най-накрая

Най-накрая

2314

Почина бившият кубински диктатор Фидел Кастро. Информацията бе потвърдена от Раул Кастро, брат на легендарния политик.

“Бащата на кубинската революция” отпразнува своя 90-ти юбилей през август тази година. Определян като последната голяма фигура на международния комунизъм и отявлен противник на Съединените щати, Кастро беше една от символичните фигури на Студената война.

След като сваля подкрепяният от Вашингтон президент Батиста с военен преврат през 1959, Кастро превръща Куба в близък съюзник на Съветския съюз. Неуспешен опит за преврат, ръководен от ЦРУ, допълнително обтяга отношенията със Съединените щати, за да се стигне до Кубинската криза. Моментът, в който светът изглежда най-близо до ядрена война. Разполагането на съветски ракети в Куба изправя Вашингтон и Москва на ръба на директен сблъсък.

Американците и руснаците успяват да се договорят и от края на 60-те Съветският съюз контролира Кастро и опитите му да изнася комунистическата революция в други страни. Под тежестта на изолация и икономическа криза, Куба постепенно се превръща в една от най-бедните тоталитарни страни на света, без граждански права.

Въпреки това Фидел Кастро оцелява. Той преживява редица опити за отстраняването му и накрая старост и болест са това, което го принуждава да се откаже от президентския пост. Властта поема брат му Раул през 2008 г. В последните две години от живота си Фидел не се показва в публичното пространство. Тялото му ще бъде кремирано бързо според собственото му желание.

“Командирът на кубинската революция почина в 22:29 тази вечер” (местно време), заяви Раул Кастро в ефира на националната телевизия.

Фидел Кастро е издъхнал в петък вечер в дома си в столицата Хавана.

Погребението на лидера на кубинската революция ще се състои на 4 декември в град Сантяго де Куба, съобщиха кубинските власти. От днес на “Острова на свободата” е обявен 9-дневен траур.
В САЩ, многорбройната кубинска диаспора посрещна новината за смъртта на диктатора, прогонил ги от родината им, с веселие и радост.

“Комунизмът си отива, спете спокойно, деца.”