Начало Новини Международен ден на котката

Международен ден на котката

1423

Днес e Световният ден на котката. Денят се отбелязва за първи път през 2002 година по идея на Международния фонд за закрила на животните (IFAW).

От далечни времена те са за човека и божества, и талисмани, и ловци, но на първо място предани любимци, които, въпреки независимия си характер, винаги остават верни на стопаните си.

В древен Египет котката е била смятана за свещено животно, пазител на огнището. Заради нощния си живот, грациозността си, святкащите очи и рядката плодовитост, на животното е била посветена богинята на Луната, която била изобразявана с котешка глава.

В древен Рим котката била посветена на богинята на свободата Либертас и е била изобразявана винаги до нея.

В Европа котката е станала известна преди 2 хиляди години. За първи път за нея се споменава в съчиненията на Плутарх.

В Англия, котки, използвани за охрана на продоволствени складове са зачислени на „служба”, също на държавната ясла са зачислени и котките, пазещи експонатите в Британския музей. Много от мъркащите животни притежават много по-добър нюх от кучетата. По време на Първата световна война е бил създаден специален „котешки корпус” в британската армия, с помощта на който били откривани отровни газове.

В Швейцария някои котки имат собствени банкови сметки, а в американския град Литл Рок благодарение на тях се печелят пари. В града се провеждат котешки надбягвания на 150 метра.

Понастоящем в света има около 400 породи котки, като всяка година се обявява и официално се признава нова порода.