Начало Новини Здраве Радиоактивни скумрия и сьомга в магазините

Радиоактивни скумрия и сьомга в магазините

2313

Консервирана и замразена риба от радиоактивната зона около японската атомна централа „Фукушима” се продава в търговските вериги у нас, показва проверка. Тя може да се разпознае по района на улов, който е описан върху етикетите на морските деликатеси – FAO61. В една от веригите в страната например се продават рижки шпроти, произведени в столицата на Латвия Рига, в бурканче за 5.99 лв. На етикета пише, че районът на улов е именно зона 61.

В други магазини пък може да намерите замразена сьомга за около 6 лв. килограм от същия район. Има и рибни пръчици в полуготов вид за паниране, които струват 3.50 лв., като зоната за улов отново е FAO61. На пазара има и рибни консерви, които също съдържат риба от същия район. Това е консервата „Ропотамо” на фабрика „Славянка” със салата със скумрия. От фирмата производител отрекоха рибата да е уловена в Япония и посочиха, че тя е внос от Китай. И маринован зарган, уловен от същата опасна зона FAO61, може да се намери по рафтовете на веригите. Той се предлага от роден производител, който го рекламира като „продукт, произведен на брега на българското Черноморие”.

Оказва се, че у нас е станала само преработката, но уловът е извършен в същата зона, в която през 2011 г. аварира японската атомна централа. Още в началото на годината сайтът Japan Times съобщи, че водите съдържат високи нива на цезий и други радиоактивни изотопи. Нивото се покачило драстично след последния теч от АЕЦ „Фукушима” през май 2014 г. От Българската агенция за безопасност на храните коментираха, че рибата, предлагана на нашия пазар, е уловена в Китай, а не в района на японската атомна централа. Но и признаха, че инспекторите й не правят периодични проверки за нивото на радиация в продуктите. Защото всички океански деликатеси, внасяни в ЕС, се проверявали строго още в страната износител.