Начало Новини История На днешния ден през 1205 г.

На днешния ден през 1205 г.

2375

На днешния ден през 1205 г. латинският император Балдуин пада в плен на българския цар Калоян в битката при Адрианопол (Одрин), при която 40,000 българска войска, подкрепена от 14,000 кумани и неизвестен брой гърци разбиват силите на кръстоносците, убивайки десетки хиляди от тях, от които поне 300 френски рицари.

Според местното предание в Търновград, столица на Втората българска държава, Балдуин е затворен в една кула на стените на крепостта Царевец — наричана оттогава Балдуинова кула. Тази кула е възстановена и може да бъде посещавана.

гербът на Латинската империя
гербът на Латинската империя

Съществуват няколко версии за смъртта на Балдуин. Едно от преданията разказва, че Балдуин отхвърля ухажванията на българската царица, която веднага го обвинява в опит за изнасилване и той е ослепен с нажежен шиш, а след това е хвърлен от т.нар. „лобна скала“ в пропастта, на дъното на която тече река Янтра.

Според друго предание Балдуин е третиран добре до момента, в който се опитва да съблазни жената на Калоян.

Според трето предание Калоян убива Балдуин когато научава за бунта във Филипополис (Пловдив), който води до падането на града отново в ръцете на франките.

Според историкът Георгиус Акрополитес, след смъртта на Балдуин, Калоян нарежда от черепа му да бъде направен бокал за пиене, както било направено от Крум с черепа на Никофор I почти 400 години по-рано след битката при Плиска в 811 г.

Балдуинова кула, Царевец, Велико Търново
Балдуинова кула, Царевец, Велико Търново

Цар Калоян оповестява, че Балдуин е умрял в затвора в писмо до римския Папа Инокентий III.

Латинската империя е държава, която съществува в периода 1204 — 1261 година на част от територията на Византия. Създадена е вследствие на Четвъртия кръстоносен поход.