Начало Новини Политика Нагло! Местан и Гьокче на Шипка в обща молитва за ордите на...

Нагло! Местан и Гьокче на Шипка в обща молитва за ордите на Сюлейман

1987

Връх на наглостта и лицемерието – на 2 март ДОСТ почете на Орлово гнездо загиналите турски войници, а на 3 март – поднесе венец за опълченците и техните освободители на паметника на Цар Освободител.

Цялото ръководство на ДОСТ, водено от лидера си Лютви Местан, заедно с турския посланик Сюлейман Гьокче, е почело с молитва на Шипка на 2 март жертвите в Шипченските боеве. Но не паметта на българските опълченци, положили кости там, а на загиналите турски войници на Сюлейман паша.

За целта молебенът, при мюсюлманите наричан дуа, бил воден лично от главния мюфтия. За този позорен факт съобщиха очевидци в социалната мрежа, където дори бе пусната снимка от мига на молитвата.

Тя се е състояла в местността Орлово гнездо, недалеч от Кръста, където са се провели решителните Шипченски боеве, и на метри от паметника Шипка.

И ако турският посланик в случая не е така укорим, че си почита предците от османската войска, то скандалното и срамът са за ръководителите на една българска партия, пък макар и наречена ДОСТ, която участва в български парламентарни избори. Понеже официално все пак са български граждани, родени на тази земя.

Вече наистина май е ред за намеса на ДАНС, защото останалите власти очевидно не могат да се справят с несъобразяването на тази партия със закона или пък на ЦИК и на Външно не им достига респектът в очите на Местан.

Поредното доказателство – на 8 март, в същия ден, когато ЦИК глоби Местан и Исмаилов за агитацията на турски политици в тяхна полза с участието на Гьокче в предизборния им клип, и ден, след като бе привикан във Външно за строга забележка, турският посланик продължава да участва в предизборната кампания на България.

Той не се дели от фаворита си Местан и заедно с турски тв екипи шета предизборно из Кърджали, уж на осмомартенско тържество.