Начало Новини Здраве "Буржоазният зеленчук" – аспержи

"Буржоазният зеленчук" – аспержи

2070

Знаете ли че, страстни почитатели на аспержите са били Юлий Цезар, Октавиан Август, английският крал Уилям III, американският президент Томас Джеферсън, Мадам Помпадур, Луи XIV?

Може би именно поради тази причина ги наричат “аристократа” на зеленчуците.

Аспержите, известни и с името “аспарагус”, все още се считат за екзотичен зеленчук у нас, но знаете ли че България е била най-големият им производител в Европа в началото на 20 век?!
След 1944 година властта ги обявява за буржоазни и те изчезват от пазара до днес, когато отново придобиват популярност.

Спокойно можем да се съгласим с определението, че са “буржоазен зеленчук”, тъй като ползите които носят за здравето са повече от невероятни!

Аспержите са се появили в умерените региони на Централна и Южна Европа, Северна Африка, Централна и континентална Азия. В диво състояние те растат в пясъчни терени. Отглеждат се от aнтичността насам, но за начало на осъзнатото култивиране се смята XVIII век. Аспержите принадлежат към семейство Лилиецветни, към което спадат и лукът, и чесънът.

Първите признаци на потреблението на аспержи са намерени в пирамида на Сакара в Египет, построена около 2750 г. пр. Хр. Римляните са знаели за растителния вид два века пр. Хр. Аспержите в Европа са унищожени след падането на Римската империя. От 15-ти век аспержите идват обратно в Европа от Испания, чрез маврите през Франция. От 17-ти век,започват да се отглеждат аспержи във Франция и някои други страни от Западна Европа. В Холандия от 19 век насам, по-широко се отглеждат аспержи. Най-старият съществуващ район е, че около Bergen op Zoom. От Първата световна война, Noord-Limburg става голяма производствена площ за аспержите. Голяма част на аспержите, отглеждани в Нидерландия, се изнасят за Германия. В Белгия, аспержи се отглеждат в района на Mechelen и района около Bornem / Puurs (Kalfort), но се осигурява ограничена реколта.

Аспержите са изключително богати на витамини и минерали, което ги превръща в отлична храна за възстановяване след тежки заболявания, срещу пролетна умора и особено подходящи след дългата зима.Събират се през пролетта – от април до края на юни.

Отличен източник са на витамин К, С, А, В1, В2,В3, фолиева киселина, фибри, манган, мед, фосфор, калий, натрий, желязо и протеини. Например – 180 грама аспержи съдържат 43.2 калории и 4.66 грама протеин.

Аспержите са много сериозен източник на триптофан, един от малкото в растителното многообразие, който е основа за производство на серотонин. Серотонинът е един от основните мозъчни невротрансмитери, който влияе на настроението. Високите нива на фолиева киселина в аспержата подсилват ефекта, тъй като се оказва, че половината от хората, които страдат от лошо настроение, имат понижени нива на съставката.

Установено е, че няколко часа след консумация на пресни аспержи урината на около 45% от хората има особена миризма. Това е така, защото съдържащите се серни вещества в организма след консумация на аспержи бързо се превръщат в летливи серни съединения.

Ето и най-сериозните ползи за здравето ви:

1. За здрава сърдечно-съдовата система
Фолиевата киселина е от съществено значение за запазване на здраво сърце. Смята се, че консумацията на 400 микрограма фолиева киселина на ден се намалява риска от сърдечен удар или инсулт. Само 1 порция на ден доставя почти 66% от препоръчителната дневна доза.

2. Противораков ефект
Аспержите заедно с авокадото, зелето и брюкселското зеле са изключително богати на глутатион – най-мощният клетъчен антиоксидант. Глутатионът поддържа нормалния живот на всяка клетка в тялото ни, тъй като регулира метаболизма, растежа и имунната реакция. Липсата на глутатион не ви разболява, но ускорява процесите на стареене и отслабва имунната система. Обезврежда развитието на раковите клетки и се справя със “свободните радикали” в организма. Аспержите се считат за добра превенция срещу всякакъв вид ракови заболявания на кости, гърди и бели дробове.

3. В борбата с вродените дефекти и с изявени противогъбични свойства
В порция аспержи се съдържат около 263 микрограма фолиева киселина и витамин В, които играят съществена роля за правилното клетъчно деление през първите етапи на бременността.

4. За подобряване на бъбречната дейност
Аспержите са богати на калий, калций, натрий и желязо, а те имат особено благотворно въздействие върху бъбреците. Освен това имат силно изразено диуретично въздействие, което е в помощ на хората страдащи от високо кръвно налягане.

5. Детоксикиращ и подмладяващ ефект
Оказват благотворно въздействие върху функцията на черния дроб и белите дробове. Подпомагат изхвърлянето на токсините от организма. Огромното съдържание на фолиева киселина подпомага усвояването на витамин В12, което е отлично средство за запазване на доброто психическо здраве при възрастните хора.